Firmarejser: Flyforsinkelse og skatteregler
Erstatningsreglerne for flyforsinkelser og flyaflysninger gælder alle passagerer, uanset hvem der har betalt flybilletten, herunder også når din arbejdsgiver har betalt din rejse. Ifølge EU Forordning nr. 261 fra 2004 (EC 261/2004) opstår erstatningskravet hos den passager der oplever flyforsinkelsen, og ikek hos den der har betalt en flybillet.
Der kan dog være undtagelser når det handler om øvrige udgifter som du har trukket over firmakortet. Her må udgangspunktet sandsynligvis være, at du nok er erstatningsberettiget for mer-omkostninger til hotelophold, transport (taxi) og mad og drikke i forbindelse med en erstatningsberettigende flyforsinkelse, men at firmaet bør have et krav hos dig om, at få returneret en eventuel erstatning udbetalt til dig for disse udgifter. Alternativt kan der opstå en situation hvor du får dobbelt-dækning på disse udgifter.
Erstatningen vil dog altid være skattefri.
Skat og firmarejser
Det kan være forfriskende, at tage med firmaet på ture og rejser, hvor man lærer sine kolleger bedre at kende, og hvor man får afholdt workshops, besøgt kunder, gået på sightseeing og på restauranter og videre i byen. Det hjælper naturligvis også, når virksomheden står for alle udgifter forbundet hermed.
Men der kan vente en kedelig overraskelse når man er hjemvendt efter en firma-betalt rejse, hvor du ender med selv at svare skat af rejsens værdi.
Firmarejsens formål
Det springende punkt er, om hvorvidt rejsen overvejende har et forretningsmæssigt formål. Her vil rejsens program, eksempelvis kundebesøg, messer, mængde af sightseeing, og arten af ”teambuilding” spille ind i en samlet vurdering der foretages af SKAT. Det er også en hovedregel, at SKAT efterfølgende går ind og pålægger personlige skattepligt såfremt ægtefæller har været med på rejsen. Så mener SKAT, at rejsens formål har været af privat karakter, uanset programmet.
Der kan fremføres argumenter for, at en rejse fremmer sammenholdet eller at opholdet giver rolige rammer for projektarbejde. Det i sig selv er ikke nok til at opnå skattefrihed, især hvis programmet er præget af aktiviteter der har karakter af oplevelser og sightseeing.
Forhåndgodkendelse af firmarejsen
Generelt er det en god idé at søge om forhåndsgodkendelse hos SKAT for en planlagt firmarejse med virksomheden, hvor deltagerliste og program for turen præsenteres. Det vil også øge chancen for positiv udfald af en eventuel efterfølgende sag.
Læs mere her om
skatteregler for firmarejser.