Drømmerejsen kan være svær at finde pengene til, men den klare anbefaling være, at lægge penge til side, så rejsen betales fra opsparingen. Men man kan jo blive fristet til at ”toppe” rejsen op til en drømmerejse, og har du besluttet dig for lånefinansiering, bør du kigger dig godt om, inden du takker ja til at låne af rejsebureauet eller et tage et kviklån.
Et hurtigt kig på rejsebureauer som BravoTours, SunTours og Spies viser, at lån via rejsebureauer er ret udbredt. Lånene udbydes i samarbejde med SparXPress, der en del af Spar Nord Bank. Lånene er 1-arige og de beskrives som ”rentefri”, hvad er lidt teknisk forklaring på, at de blot kalder låneomkostningerne for gebyrer. ÅOP (Årlig Omkostning i Procent) er fra 10% - 20%, så det kan godt være lånene er ”rentefri”, men det bliver de ikke billigere af. Jo mindre du ønsker at låne, jo dyrere bliver ÅOP’en, men det er resultat af, at der er fast omkostning ved lånene, som ikke bliver større ved højere lån. Årsagen til de høje omkostninger er, at lånet ”usikret”, det vil sige at hvo rman på bil- og boliglån har en låneobjektets værdi som sikkerhed, kan man jo dårligt kræve rejsen tilbage når den først er afholdt. Så rejselån er at betragte som usikrede forbrugslån, med højere omkostninger end sikrede lån.
Kviklån og forbrugslån er også usikrede lån, med ÅOP’er fra 10% og opefter. Der findes udbydere som eksempelvis Zaplo, med ÅOP fra 90%-150% (!). De færreste låner ud til personer der er registreret som dårlige betalere i eks. RKI. Typisk vil det være billigere at låne direkte i rejsebureauet fremfor at optage kviklån.
Ejer du bolig, vil det klart bedste være, at optage et lån her. Dermed sætter du også som sikkerhed for lånet, så du skal være helt sikker på, at du rent faktisk også kan tilbagebetale lånet. Ellers vil du i sidste ende risikere, at miste huset.
Skal du låne i boligen bør du starte i banken, hvor du almindeligvis kan opnå de bedste renter. Til gengæld har bankerne også de strengeste krav til kreditværdighed, så du kan risikere at banken siger nej til at finansiere forbrug med banklån.
Bankerne krav til kreditværdighed har betydet en opblomstring af pantebrevslån, hvor lånudbyderne ofte også er bankeren selv, men gennem nogle separate finansieringsselskaber. Eksempler på pantebrevsselskaber er Arbejdernes Landsbank der med ”AL-ProvinsKlar” lån finansierer boliglån i boliger der ellers oplever at få nej i banken.
Der er lavet en ny portal der sammenligner pantebrevslån og vilkårene herfor på pantebrevslånberegner.dk, hvor man med fordel kan orientere sig om pantebrevslån.